Narvik

Als de Noren vragen of je winterbanden hebt, nou, dan weet je ellende kan verwachten......

Vandaag pakken we de spullen weer in om naar Narvik te rijden. Het is te ver om in één keer door naar de Lofoten te rijden, dus maken we in Narvik een tussenstop van één nacht. Zodra dat we ons hoofd buiten de deur van de Tower steken, loopt er een mevrouw voorbij die een praatje met ons aanknoopt. We moeten de groeten van Georg hebben, die is al naar de grote stad vertrokken. Ze vraagt waar we vandaan komen en waar we vandaag naar toe gaan. Dan opeens vraagt ze of we winterbanden hebben. Huh, is dat nodig dan? Er ligt toch alleen maar sneeuw op de bergen?

Met pijn in ons hart vertrekken we van Kråkeslottet; wat een geweldige plek, wat een prachtig uitzicht en wat een knus huisje hebben we hier toch gehad. En niet te vergeten een super vriendelijke gastheer, Georg. We hadden hier nog wel veel langer willen blijven!

We merken dat er nu al flink meer sneeuw op de bergen bijgekomen is de laatste dag. We komen weer bij het Bergsbotn uitzichtpunt en dat is omgeven door sneeuw nu; wat een verschil met drie dagen geleden, toen was er nog geen vlokje te bekennen. We rijden daar de tunnel door en stoppen even op de parkeerplaats om een -zoek de tien verschillen- foto te maken. En ja hoor, we staan daar in een flinke laag sneeuw! Alles om ons heen ziet wit, de wereld ziet er zo anders uit nu. Er ligt ook een hoop sneeuw/drek op de weg; in Nederland zou er al lang (minstens) code oranje afgegeven zijn, maar hiet gaat het leven gewoon door alsof er niets aan de hand is.

Het autootje doet het prima met zijn spijkerbanden op de sneeuw en nu snappen we precies waarom er gevraagd werd of we winterbanden hebben. Je moet er niet aan denken om ze niet te hebben op dit moment.
Het is wel apart, er zijn stukken bij waar geen vlok sneeuw gevallen is en alles nog groen, geel en bruin ziet en er zijn stukken bij waar er echt wel een flinke laag sneeuw ligt. Het lijkt wel of we vandaag in verschillende seizoenen rijden, herfst, winter, dan weer herfst en dan weer winter.....

In de loop van de middag komen we aan in Narvik. Het plaatsje ligt er mooi bij, aan de ene kant het fjord en aan de andere kant de hoge, besneeuwde bergen. We checken in en raken daar aan de praat met een Noor. Hij vroeg zich toch af wat we in deze tijd van het jaar hier te zoeken hadden, het zal vast niet het mooie weer zijn. We zijn hier omdat het in deze tijd van het jaar lekker rustig is. Nou, dat kon hij wel beamen en gaf ons geen ongelijk; in de zomer is het overal wachten, wachten en nog eens wachten, nu is het een stuk stiller. Nu gaan we de echte Lofoten zien, zei hij. We zullen morgen eens kijken of hij gelijk heeft..........

Het weer: kan het niet anders dan schizofreen noemen, van alles wat, sneeuw, zon, regen, alles op één dag. Tussen 0 en 4 graden.

Overnachten: Breidablikk Guesthouse Narvik


Reacties

Reacties

Appie

zonde dat zo'n man dan wegmoet op zo'n mooie plek alleen voor een hotel.....leuk om toch nog even gezien te hebben dan voor het plat gaat!

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!